Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Excuses voor het slavernijverleden: waarom woorden er zeker nu toe doen

09 november 2022Leestijd: 3 minuten

Het kabinet komt binnenkort met excuses voor het slavernijverleden, of kondigt die aan. Een verrassing is dat niet meer: ze waren een kwestie van tijd. Maar hoe Rutte sorry zegt, is voor zowel voor- als tegenstanders van belang, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

De speechschrijvers van het kabinet kunnen aan de slag: naar verwachting over een maand zal het vierde kabinet-Rutte bij monde van de premier excuses maken dan wel aankondigen voor Nederlands aanzienlijke rol in de trans-Atlantische slavenhandel. Een historisch moment, maar geen verrassing meer. Een Kamermeerderheid wil het, tal van adviescommissies wilden het; drie van de vier grote steden en De Nederlandsche Bank deden het al – et cetera. Nationale excuses waren een kwestie van tijd.

Gemeente Amsterdam maakte in 2021 al excuses: Zo reageert de politiek op excuses Amsterdam voor slavernij

Dat ze er nu komen, is goed. Juist omdat er (enigszins) de tijd voor is genomen. Dat heeft in recente jaren de ruimte gecreëerd voor een historische ontdekkingstocht die te elitair was (en is) om ‘nationaal’ te mogen heten. Maar het is een feit dat een deel van de samenleving jaren van bewustwording heeft beleefd. Belééft.

Zelfs Alkmaar ontdekt nu zijn slavernijverleden

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.