Premium Lock Excuses voor het slavernijverleden: waarom woorden er zeker nu toe doen

09 november 2022Leestijd: 3 minuten
Rutte ontmoet leden Nationaal Comité herdenking Slavernijverleden. Foto: Ranu Abhelakh/ANP

Het kabinet komt binnenkort met excuses voor het slavernijverleden, of kondigt die aan. Een verrassing is dat niet meer: ze waren een kwestie van tijd. Maar hoe Rutte sorry zegt, is voor zowel voor- als tegenstanders van belang, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

De speechschrijvers van het kabinet kunnen aan de slag: naar verwachting over een maand zal het vierde kabinet-Rutte bij monde van de premier excuses maken dan wel aankondigen voor Nederlands aanzienlijke rol in de trans-Atlantische slavenhandel. Een historisch moment, maar geen verrassing meer. Een Kamermeerderheid wil het, tal van adviescommissies wilden het; drie van de vier grote steden en De Nederlandsche Bank deden het al – et cetera. Nationale excuses waren een kwestie van tijd.

Gemeente Amsterdam maakte in 2021 al excuses: Zo reageert de politiek op excuses Amsterdam voor slavernij

Dat ze er nu komen, is goed. Juist omdat er (enigszins) de tijd voor is genomen. Dat heeft in recente jaren de ruimte gecreëerd voor een historische ontdekkingstocht die te elitair was (en is) om ‘nationaal’ te mogen heten. Maar het is een feit dat een deel van de samenleving jaren van bewustwording heeft beleefd. Belééft.

Zelfs Alkmaar ontdekt nu zijn slavernijverleden

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw