Een bibliotheek in elke gemeente mag best wat kosten

08 november 2022Leestijd: 1 minuut
Staatssecretaris Gunay Uslu houdt op 9 december de Huizingalezing. Foto ANP

Staatssecretaris Gunay Uslu maakt terecht tientallen miljoenen per jaar vrij om gaten te voorkomen in het fijnmazige netwerk van bibliotheken, schrijft Joppe Gloerich.

Wie recent door het centrum van Spijkenisse, Tilburg of Almere is gewandeld, zal niet de indruk hebben gekregen dat bibliotheken het zwaar hebben. Maar de schitterende kathedralen vol boeken en cultuur die daar de laatste jaren verrezen, laten onverlet dat in veel gemeenten de bibliotheek over de rand van de begroting dreigt te vallen.

Bibliotheek de Boekenberg in Spijkenisse. Foto ANP

Als dat niet allang gebeurde, want door bezuinigingen vielen al gaten in het fijnmazige, behartenswaardige bibliotheeknetwerk. Zeker vijftien gemeenten kunnen niet voldoen aan de wettelijke opdracht een deugdelijke bieb te bieden.

Abonnement op de wereld

Terecht trekt staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu (D66) de komende periode tot 58,7 miljoen per jaar uit voor financiering van de ooit stoffige instellingen die inmiddels best weten hoe ze met de tijd moeten meegaan. Als veilige eilanden van leerzaam vermaak hebben ze waarde op de route naar inburgering en sociale verheffing.

In de woorden van Uslu, die 9 december de mede door EW georganiseerde Huizingalezing houdt: wie lid is van de bieb, heeft een abonnement op de wereld. Niet gek, voor een paar tientjes per jaar.