Statushouders met huis geven baan op. Zo erodeert het draagvlak snel

12 oktober 2022Leestijd: 2 minuten
Thierry Aartsen (VVD) stelde aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip vragen over het bericht ‘Statushouders Utrecht nemen ontslag na verkrijgen huurwoning’. Foto: Dijkstra bv/HH/ANP

Statushouders kregen in de gemeente Utrecht met voorrang een huis. Wat blijkt? Enkelen namen ontslag nadat ze een woning toegewezen kregen. Dit nieuws maakt cynisch en zo erodeert het draagvlak snel, schrijft Carla Joosten.

In een zomer vol berichten over tekort aan opvang voor asielzoekers, kwam de gemeente Utrecht met een snood plan. Statushouders, die de opvang verstopten, kregen met voorrang een huis.

Wat blijkt? Zeker zes van de statushouders die een huis kregen, hebben ontslag genomen. Ze hadden werk – in de horeca – maar zegden dat op. Met huis vallen ze onder de gemeente en hebben ze recht op bijstand en toeslagen.

Hoe het precies zit, zoekt de gemeente Utrecht nog uit. De gemeente kreeg signalen dat het mogelijk om meer statushouders gaat, die eveneens in de horeca werkten.

Asielgehannes kan niet zo doorgaan

Ja, dit nieuws maakt cynisch en leidt tot opmerkingen als ‘ze zijn wel erg snel geïntegreerd’ en tot de conclusie dat Nederland naïef is.

Het is al veel langer duidelijk dat het asielgehannes niet zo kan doorgaan. Ook uit praktische overwegingen: het personeelsgebrek bij asielinstanties als IND en COA, huizentekort en sowieso ruimte in dit land.

De Europese Unie moet zorgen voor goed geregelde opvang in de regio. VVD’ers als premier Mark Rutte en Europarlementariër Malik Azmani roepen er al jaren om, vooral in verkiezingstijd, maar het blijft bij kreten. Als actie uitblijft, zullen nog meer Nederlanders hun vertrouwen in de politiek verliezen.