Premium Lock Mogelijkheden en beperkingen van wetenschap

06 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
Wetenschappers houden March For Science. Foto: Robin Utrecht/ANP

Politici verschuilen zich te vaak achter wetenschappers. Dit laat onverlet dat wetenschap het bestaan veel aangenamer heeft gemaakt. En de kritische wetenschappelijke methode van trial and error verdient alleen maar waardering en bescherming, schrijft Gerry van der List.

Dat Vandaag Inside een van de weinige programma’s van John de Mol met redelijke kijkcijfers is, zal vast te maken hebben met de deskundigheid van de medewerkers. René van der Gijp ontpopte zich tijdens de coronapandemie als viroloog en Johan Derksen blijkt veel verstand te hebben van de, voor de leek toch vrij ingewikkelde, stikstofproblematiek. Eind vorige maand verklaarde hij, met hetzelfde aplomb als waarmee hij opriep een Kamerlid te liquideren, dat de alarmistische geluiden van wetenschappers in dit geval volstrekt onterecht zijn.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De alwetende Derksen had, bij wijze van uitzondering, nog wel een geleerde bondgenoot voor zijn beweringen gevonden. Hij verwees naar een PvdA’er die zich, na een niet geheel geslaagde loopbaan in de linkse politiek, nu manifesteert als intellectuele weldoener van rechts. Ronald Plasterk had in zijn column in De Telegraaf betoogd dat een groep ecologen onnodig paniek had gezaaid en dat Kamerleden en ministers zich met apocalyptische verhalen achter ‘de’ wetenschap hadden geschaard. Terwijl ‘de’ wetenschap niet per se een onderbouwing biedt voor het aangekondigde stikstofbeleid, dat berust op politieke keuzen.

Politici moeten hun eigen verantwoordelijkheid niet ontlopen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.