Arendo Joustra Premium Corner

Kiezers, niet andere Kamerleden, gaan over gedrag en opvattingen Baudet

21 oktober 2022Leestijd: 4 minuten

Het is principieel onjuist dat Kamerleden een code in stelling brengen tegen een ander Kamerlid. En hem daarmee voor zeven dagen het woord ontnemen. Het zijn de kiezers die moeten oordelen over gedrag en uitlatingen van Kamerleden. Daarvoor worden verkiezingen gehouden, vindt Arendo Joustra.

Voor zover Thierry Baudet nog serieus werd genomen, maakt zijn opmerking dat de wereld wordt geregeerd door reptielen dat gans onmogelijk. Maar hij mag dat natuurlijk denken, vinden en zeggen. Zoals hij ook mag beweren dat het ‘fantastisch is dat de Russische president Vladimir Poetin bestaat’.

Of hij met deze opvattingen te handhaven is, maakt alleen de kiezer uit. Die bepaalt of hij na de verkiezingen mag terugkeren in de Tweede Kamer. Dat is de essentie van hoe de democratie in Nederland werkt.

In een waarlijk weerbare democratie moeten woorden het werk doen

Baudet of zijn partij verbieden, geeft in dit licht gezien dan ook geen pas. Ook om te voorkomen dat dit middel later tegen andere minderheden wordt ingezet. Baudet verbaal in de Tweede Kamer en daarbuiten fel bestrijden, mag natuurlijk wel. In een waarlijk weerbare democratie moeten woorden het werk doen, niet het wegzuiveren van onwelgevallige tegenstanders.

Rechters moeten serieus kijken naar een partijverbod voor FVD, schreef Job van den Broek eerder deze week op EW Podium

Iets dergelijks geldt voor het spreekverbod dat de meerderheid van de Tweede Kamer de fractieleider van Forum voor Democratie heeft opgelegd. Het is niet aan andere Kamerleden om een lid van het parlement de mond te snoeren, hoe onaangenaam zijn gedrag of uitlatingen ook zijn. Andere Kamerleden kunnen met Baudet in debat gaan, maar niet zijn recht van spreken ontnemen. Dat is slechts voorbehouden aan de Kamervoorzitter.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.