Premium Lock RTL bewijst: burgers goed informeren kan ook zonder overheidssteun

20 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
Oud-presentator RTL nieuws Jan de Hoop. Foto ANP / Hollandse Hoogte / Rob Voss

Commerciële zenders worden vaak met een zeker dedain bejegend. Maar RTL presenteert nieuws op hoog niveau. Ook zonder overheidssteun kun je burgers goed informeren, schrijft Gerry van der List.

Het voelt ’s ochtends nog steeds als een groot gemis. Decennialang is het Nederlandse volk, althans een flink deel daarvan, op veel werkdagen op een aangename manier opgestaan met Jan de Hoop. Maar op 2 juni nam hij afscheid van het RTL Ontbijtnieuws, dat hij 33 jaar had gepresenteerd. Hij zei vaarwel in tranen, mede onder de indruk van alle sympathiebetuigingen die hij na de aankondiging van zijn vertrek mocht ontvangen.Die sympathie is begrijpelijk. De presentator deed zijn werk op beminnelijke wijze, in een eigen stijl. In zijn karakteristieke truien, met een koffiemok in bijpassende kleur, werd hij een soort huisvriend die de kijkers met een prettige stem op een doorgaans degelijke, serieuze wijze op de hoogte bracht van het wereldnieuws, maar zich ook af en toe een grapje permitteerde.

De jongeman die de zware taak had in de zomermaanden de grote schoenen van De Hoop te vullen, Boyan Ephraim, trok aanvankelijk ook een trui aan en probeerde soms leuk uit de hoek te komen. Maar charme en esprit zijn niet iedereen van nature gegeven.

Niemand zit ’s ochtends te wachten op lange analyses

De Hoop zal wellicht met extra genoegen, samen met zijn geliefde Coen, op de Veluwe genieten van zijn pensioen als hij ziet welke veranderingen er na zijn emotionele adieu in RTL Ontbijtnieuws zijn doorgevoerd. De presentator van dienst moet nu namelijk elke uitzending een tamelijk lang gesprek voeren. Vaak is parlementair verslaggever Frits Wester voor dag en dauw afgereisd naar de studio om zijn visie op het Haagse gewoel te geven. Maar kijkers zitten ’s ochtend vroeg niet te wachten op uitvoerige analyses, die onvermijdelijk een subjectief karakter hebben. Zij willen bondig worden bijgepraat over actuele gebeurtenissen en van een, bij voorkeur sympathiek overkomende, weerman of -vrouw horen of ze die dag een paraplu moeten meenemen.

Harm Taselaar. Foto: Friso Keuris

Lees het interview terug met oud-hoofdredacteur van RTL Nieuws Harm Taselaar: ‘Ik heb me ondergeschikt willen maken’

Dit neemt niet weg dat het ochtendprogramma de moeite van het volgen waard is. Wat nog in sterkere mate geldt voor de avondeditie. Het RTL Nieuws van half acht is een instituut geworden, een betrouwbare en boeiende nieuwsbron voor dagelijks ruim een miljoen tevreden kijkers. Dit is zeker grotendeels een verdienste van de man die er bijna net zo’n lange periode bij was als De Hoop, waarvan 22 jaar als hoofdredacteur. In het begin, zo vertelde deze Harm Taselaar vorig jaar in EW bij zijn afscheid, was het een kwestie van zoeken en aftasten. Het RTL Nieuws was toen een slap aftreksel van het NOS Journaal. Maar gaandeweg ontwikkelde de rubriek een eigen aanpak, stijl en toon, waarvan de publieke omroep nog wel wat kon leren. En dat ook heeft gedaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw