Premium Lock Bent u klaar voor nog een lockdown deze winter?

14 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Zorgminister Kuipers liet deze week zien dat hij de Ruttiaanse behendigheid van niks zeggen goed beheerst. Foto: Dijkstra bv/HH/ANP

Columnist Zihni Özdil had hoge verwachtingen van zorgminister Kuipers – een wetenschapper uit de medische wereld. Maar helaas, deze week namen de coronabesmettingen weer hard toe en liet Kuipers zien dat hij de Ruttiaanse behendigheid van niks zeggen en niks doen heel goed beheerst. 

Kent u de film Groundhog Day?

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Een uiterst vermakelijke klassieker met Bill Murray in de hoofdrol. Hij speelt een arrogante stedelijke weerman die met tegenzin afdaalt naar de provincie om Groundhog Day te verslaan. Dat is zeg maar een onbenullig festijn van de kleine luiden. Murray bespot en beschimpt de dorpelingen de hele dag door. En kan niet wachten tot hij terugkeert naar de ‘beschaafde’, mondaine stad. Dat lukt niet, doordat de enige weg uit het dorp is ingesneeuwd.

Tot zijn ergernis moet Murray een nacht slapen in een provinciaal hotelletje. Maar wat gebeurt er: de volgende dag is het alweer Groundhog Day. Met precies dezelfde gebeurtenissen. En de dag erna weer. En zo blijft het doorgaan. Murray blijft steeds weer vastzitten in dezelfde dag. En hij snapt maar niet waarom.

‘Ik zou mensen nu maar weer een boks gaan geven’

Aan Groundhog Day moest ik denken toen ik zorgminister Ernst Kuipers afgelopen donderdag zag bij Op1. De coronabesmettingen zijn hard aan het toenemen. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Presentatoren Fidan Ekiz en Sven Kockelmann vroegen welke maatregelen de minister gaat nemen.

Kuipers zei letterlijk:

 Ik zou mensen nu maar weer een boks gaan geven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Punt.

Meer kwam er niet uit.

Landen om ons heen nemen wel maatregelen. Zoals Duitsland. Daar worden mondkapjes weer verplicht in openbare ruimten.

Kockelmann verwees daarnaar en vroeg of de minister in elk geval mondkapjes zou willen ‘adviseren’ aan het Nederlandse volk. Zelfs die vraag ontweek Kuipers, met een Ruttiaanse behendigheid van jewelste. Hij zei dus niet ja of nee, maar zwabberde eromheen.

Lees deze column van Zihni Özdil terug: Nederland is de corona-gekke henkie van de wereld

Vernietigend rapport over Nederlandse corona-aanpak

Vergis u niet: dit beschamende gebrek aan regie door onze zorgminister vindt plaats in de context van een vernietigend rapport over de Nederlandse corona-aanpak. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde deze week in essentie dat de Nederlandse regering de corona-aanpak heeft verprutst in 2020 en 2021. En daar ook nog eens geen lessen van heeft geleerd. En dus totaal niet voorbereid is op een volgende besmettingsgolf – laat staan een mogelijk volgend virus dat nog dodelijker is.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw