Premium Lock Arib vertrekt met PvdA-mes in haar rug

04 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Khadija Arib. Foto: Bart Maat/ANP

Hoewel ambtenaren van de Tweede Kamer gegronde klachten kunnen hebben over oud-voorzitter Khadija Arib, is het schrijnend hoe deze oudgediende nu Den Haag verlaat. Met een flinke messenset in haar rug, mede door haar eigen PvdA, schrijft Geerten Waling.

Boven de partijen

Over de functie van voorzitter van de Tweede Kamer is opmerkelijk weinig geschreven. Gerry van der List probeert met Boven de partijen in die lacune te voorzien. Het boek biedt, naast een historisch overzicht van de ontwikkeling van het voorzitterschap van de Kamer, portretten van de voorzitters na de oorlog.

Boven de partijen kost €19,95 is te bestellen via tijdschriftnu.nl of bel 020-8945662.

Het roemloze einde van Tweede Kamerlid Khadija Arib was eigenlijk al ingezet toen zij als zittend voorzitter door coalitiespel werd gepasseerd bij de voorzittersverkiezing. Wellicht had ze er verstandig aan gedaan om toen meteen de Kamer te verlaten en niet op de achtergrond te blijven mokken, hoe terecht dat mokken ook was.

Dit weekeinde stapte Arib op na het plotselinge besluit van het presidium om extern onderzoek in te stellen naar grensoverschrijdend gedrag van haar als Kamervoorzitter. De zaak rammelt: er zijn alleen anonieme meldingen, er is geen duidelijkheid over welk ‘gedrag’ nu precies welke ‘grenzen’ heeft overschreden, het presidium won advies in van de landsadvocaat (die gewoonlijk de regering bijstaat, niet het parlement) en tot overmaat van ramp lekte het besluit uit, nog voordat Arib zelf op de hoogte was gesteld.

Was het een politieke afrekening?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw