Premium Lock Kom op kabinet, maak het hele koopkrachtpakket bekend

01 september 2022Leestijd: 3 minuten
Premier Mark Rutte en Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit tijdens het coalitieoverleg over de begroting. Foto: ANP PHIL NIJHUIS

Het is weer zover. Den Haag lekt van boven en beneden. Regeringspartijen strooien met flarden uit een koopkrachtpakket dat wegens de hoogste naoorlogse inflatie meer dan ooit cruciaal is voor de burger. Die wil dan ook graag weten wat Den Haag precies van plan is. Er is geen enkele reden om het pakket niet meteen te openbaren, schrijft Carla Joosten.

Prinsjesdag staat voor de deur en daar hangt ondanks alle gelek over het koopkrachtpakket van het kabinet nog altijd een zweem van geheimzinnigheid omheen. Stel je voor dat de Koning straks niets nieuws meer heeft te vertellen.

Alsof dat erg is. Nergens staat dat de Koning ook nieuwslezer is. Hij houdt de Troonrede en zet daarin, aldus de Grondwet, het regeringsbeleid voor het komende jaar uiteen. Er staat niet bij dat dat beleid geheim moet blijven tot de derde dinsdag van september.

Vooral in een jaar dat het nou eens niet gaat om een paar procentpunten koopkracht en andere – in het licht van de hedendaagse prijsstijgingen – details, maar om grote ingrepen, zoals een stijging van 10 procent van het minimumloon en eraan gekoppelde uitkeringen en de AOW.

Dat laatste is trouwens ten onrechte. Van prinses Beatrix tot de rijke  gepensioneerde dame en heer krijgen in dit land AOW. Dat wordt straks dus nog meer. Niet voor niets adviseerde de Raad van State het kabinet nog dit nou juist niet te doen. Het is duur en let wel, dit zijn uitgaven die niet alleen voor deze inflatoire tijden gelden, maar structureel zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw