Premium Lock Hoe ideologisch armoedige VVD de ideeënstrijd weer kan winnen

09 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
Politiek wetenschapper Francis Fukuyama. Foto: David Hartley/REX/Shutterstock

De liberale democratie ligt onder vuur. Francis Fukuyama laat zien hoe deze tegen allerlei bedreigingen verdedigd kan en moet worden. De ideologisch armoedige VVD kan veel opsteken van zijn betoog, schrijft Gerry van der List.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Wie de politiek niet zo goed volgt, heeft tegenwoordig nogal wat moeite te raden van welke partij een politicus is. Vroeger associeerde je de VVD bijvoorbeeld met netjes sprekende kerels in net pak, maar dat is alweer een tijd geleden. Zo lijkt Dennis Wiersma, een bebaarde oud-vakbondsman die als staatssecretaris op Sociale Zaken een links beleid mag voeren, een grote afkeer te hebben van het dragen van een das.

Op VVD-congressen is het belang van decorum al helemaal uit het oog verloren. De partijleider loopt daar dan ook altijd op gympies en in een versleten spijkerbroek rond. De VVD moet niet alleen in naam, maar ook in haar uitstraling een volkspartij zijn, zo is vermoedelijk de achterliggende gedachte.

VVD laat zich in de ideeënstrijd in het defensief dringen

Silvio Erkens meende eveneens eind vorige maand in vrijetijdskleding voor Trouw te moeten poseren. Het VVD-Kamerlid verkondigde bovendien een boodschap die paste bij zijn GroenLinks-outfit. Hij verklaarde dat de vertrouwde – en wel verstandig klinkende – stelling van zijn partij dat het klimaatbeleid ‘haalbaar en betaalbaar’ moet zijn, nu hopeloos verouderd is. Met onder meer een stevige CO2-heffing dient de vervuiler keihard te worden aangepakt. Op de vraag waarin de VVD nog verschilt van D66, bleef een bevredigend antwoord uit.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw