Geerten Waling Premium Corner

Mooi enthousiasme over vrouwenvoetbal, ondanks misstanden

05 juli 2022Leestijd: 4 minuten

Het vrouwenvoetbal maakt een groot enthousiasme los bij een groeiende achterban. Dat is niet vanzelfsprekend, gezien de misstanden bij de KNVB waar voetbaltrainer Vera Pauw tegenaan liep. Maar ook in andere sporten, zoals de turnwereld, is veel mis. Tijd om tegels te lichten, schrijft Geerten Waling.

Zaterdagmiddag op station Enschede Kennispark. Gewoonlijk uitgestorven, maar 2 juli het toneel van een stroom in oranje uitgedoste feestgangers, onder wie opmerkelijk veel jonge meisjes. Volgens de KNVB zijn er vijftienduizend Oranjefans naar de Grolsch Veste gekomen voor de ‘uitzwaaiwedstrijd’ voor de ‘Oranjeleeuwinnen’, het nationale vrouwenvoetbalteam. Finland is de prooi die verschalkt moet worden om het zelfvertrouwen te herstellen in de equipe van de geplaagde trainer Mark Parsons. Dit na een eerdere 5-1 nederlaag tegen het Engeland onder leiding van zijn voorganger Sarina Wiegman.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een beetje zelfvertrouwen hebben de dames hard nodig aan het begin van het EK in datzelfde Engeland, waar zij de iets te hoog gespannen verwachtingen moeten waarmaken. De Oranjegekte rond het vrouwenvoetbal heeft iets kunstmatigs. Voor een vriendschappelijke wedstrijd, die zonder Finse fans en zonder veel moeite eindigt in een 2-0 overwinning, is de uitbundige viering die de KNVB heeft opgezet ronduit grotesk.

Het stadion van FC Twente is volgehangen met honderden vlaggen, banieren en borden met ‘Nothing like Oranje’ (sic) en ‘Dit zijn wij: Oranje’. Op de tribune is elke stoel voorzien van een Nederlands vlaggetje ‘om de leeuwinnen uit te zwaaien’.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Vrouwenvoetbal nog niet aangetast door divagedrag

Een opgeklopte, overdreven inzet voor een irrelevante wedstrijd? Ja, maar het pu­bliek is in een uitgelaten stemming en maakt van de gelegenheid gebruik om zijn idolen toe te juichen en een handtekening te scoren. Ze hebben een topdag.

Zoals altijd bij het vrouwenvoetbal is de sfeer gemoedelijk en zijn de sterspelers aardig en toegankelijk. Het vrouwenvoetbal is duidelijk nog niet aangetast door de grootheidswaan en het divagedrag van de goudhaantjes in de mannenvariant. De eerste hooligan moet ik er nog zien – en ook de sfeer in de ploeg en op het veld is vele malen respectvoller en kameraadschappelijker.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.