Premium Lock Asielcrisis Ter Apel is beschamend, en fnuikend voor vertrouwen in overheden

20 juli 2022Leestijd: 5 minuten
Hitte in de rij voor overvol aanmeldcentrum Ter Apel. Foto: ANP

Wat zeggen de beschamende taferelen in Ter Apel over hoe Nederland wordt bestuurd? Niet veel goeds, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Een land dat goed wordt bestuurd, is voorbereid op wat komen gaat. Uitzonderlijke crises uiteraard daargelaten, mag je van autoriteiten verwachten dat ze de crises die tamelijk voorspelbaar zijn een beetje op tijd zien aankomen en ook een beetje op tijd de gepaste maatregelen treffen. Met de kanttekening dat de toestand nou ook weer niet zo rampzalig is als die dag in, dag uit wordt voorgesteld in de meer hysterische gremia van de sociale media, is het evident dat Nederland op dit punt niet op alle terreinen echt hoge cijfers scoort. De huidige asielcrisis is daarvan misschien wel het beste voorbeeld.

Dat de situatie in het Groningse Ter Apel beschamend is, zal geen zinnig denkend (en voelend) mens ontkennen. Nog geen twee maanden geleden was het al een blamage dat asielzoekers die zich daar meldden bij het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de nacht moesten doorbrengen op een stoel in de wachtruimte of de recreatiezaal. Inmiddels is het al heel normaal dat mensen de nacht buiten moeten doorbrengen, met honderden tegelijk, elke nacht weer.

Klopt: dit soort wantoestanden zouden in Amsterdam of Den Haag nooit zo lang zijn geaccepteerd

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Groningse bestuurders (en andere Groningers) die denken en soms ook hardop zeggen dat deze wantoestanden nooit zouden zijn geaccepteerd als ze zich hadden voorgedaan in het centrum van Amsterdam of Den Haag, hebben volkomen gelijk. Ook al kun je dat niet hard bewijzen: Ter Apel is de periferie van de periferie. Daar kunnen wantoestanden eindeloos voortduren omdat verantwoordelijken er niet dagelijks over struikelen als ze op weg zijn naar ministerie, provinciehuis of stadhuis.

Ter Apel heeft permanent corvee voor taken waar de rest van Nederland geen zin in heeft. Dat is het lot van Ter Apel, omdat het ligt waar het ligt. Aan de grens én ver weg van het bestuurlijke centrum.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw