Premium Lock Is Sigrid Kaag een prooi van vrouwenhaters?

28 juni 2022Leestijd: 3 minuten
De minister van Financiën Sigrid Kaag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Foto: ANP

Kritiek op vrouwelijke politici wordt al te snel als vrouwenhaat bestempeld. Misogynie komt vooral in islamitische kring voor. Daarbuiten zie je juist veel positieve discriminatie, schrijft Gerry van der List.

Het eisen en aanbieden van excuses begint steeds mallere vormen aan te nemen. In maart dit jaar bood de Schotse premier ­Nicola Sturgeon haar verontschuldigingen aan voor het in een ver verleden op de brandstapel plaatsen van vrouwen die voor heks werden aangezien. De Belgische gemeente Lier ging haar voor. Vorig jaar besloot het lokale bestuur door het stof te gaan omdat eind zestiende (!) eeuw drie zogenaamde heksen in vlammen opgingen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Dit zal Susan Smit ongetwijfeld deugd doen. De schrijfster die zich gretig profileert als heks, breekt een lans voor een postuum pardon van de Nederlandse overheid voor alle vrouwen die tijdens heksenvervolgingen zijn gemarteld, berecht en vermoord.

Mark Rutte krijgt het zo wel erg druk. De VVD-premier is al veel tijd kwijt met het excuses aanbieden voor eigen wanbeleid, moet daarnaast een knieval maken voor Indonesiërs, Dutchbatters en andere verongelijkte groepen die toch echt niet getroffen zijn door zijn beleid, en zou dan ook nog het boetekleed dienen aan te trekken voor mishandeling van vrouwen in een periode dat Nederland nog niet eens bestond. Dwaas gedoe.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw