Gerlof Leistra Premium Corner

Veiligheid in gevangenissen is in gevaar door personeelstekort

31 mei 2022Leestijd: 2 minuten

Door een tekort aan bewaarders en een hoog ziekteverzuim worden gevangenissen steeds onveiliger. Noodgedwongen worden sollicitanten aangenomen die de fysieke toelatingstest niet halen. Het is wachten op ongelukken, schrijft Gerlof Leistra.

Het werk van penitentiair inrichtingswerkers (PIW’ers) is loodzwaar. Dagelijks worden ze geconfronteerd met agressie. Een groot deel van de gevangenen heeft een verstandelijke beperking of een psychiatrische stoornis. Velen van hen kampen met verslaving en lang niet alle gedetineerden spreken Nederlands, waardoor communicatie soms lastig is.

Door personeelsgebrek en veel zieken lukt het amper de roosters rond te krijgen. Er is minder tijd voor contact met de gedetineerden. Juist wat extra aandacht kan de angel uit een dreigend conflict halen en agressie voorkomen. Doordat de gedetineerden door versobering van het regime meer uren achter de celdeur zitten, valt niet altijd goed in te schatten wat er op een afdeling speelt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.