Premium Lock Veiligheid in gevangenissen is in gevaar door personeelstekort

31 mei 2022Leestijd: 2 minuten
Personeel in penitentiaire inrichting de IJssel. Foto: ANP

Door een tekort aan bewaarders en een hoog ziekteverzuim worden gevangenissen steeds onveiliger. Noodgedwongen worden sollicitanten aangenomen die de fysieke toelatingstest niet halen. Het is wachten op ongelukken, schrijft Gerlof Leistra.

Het werk van penitentiair inrichtingswerkers (PIW’ers) is loodzwaar. Dagelijks worden ze geconfronteerd met agressie. Een groot deel van de gevangenen heeft een verstandelijke beperking of een psychiatrische stoornis. Velen van hen kampen met verslaving en lang niet alle gedetineerden spreken Nederlands, waardoor communicatie soms lastig is.

Door personeelsgebrek en veel zieken lukt het amper de roosters rond te krijgen. Er is minder tijd voor contact met de gedetineerden. Juist wat extra aandacht kan de angel uit een dreigend conflict halen en agressie voorkomen. Doordat de gedetineerden door versobering van het regime meer uren achter de celdeur zitten, valt niet altijd goed in te schatten wat er op een afdeling speelt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw