Gerry van der List Premium Corner

Politieke ideologieën schieten vaak tekort wegens irreëel mensbeeld

20 april 2022Leestijd: 4 minuten

Politieke ideologieën houden te weinig rekening met emoties. Zo gaan zij voorbij aan de menselijke voorkeur voor de eigen groep. Denksystemen die gebaseerd zijn op een irreëel mensbeeld, schieten vanzelf tekort, schrijft Gerry van der List.

Emoties staan vaak rationele overwegingen in de weg. Dat zie ik zelfs bij mijzelf, terwijl ik toch denk een bij uitstek redelijk mens te zijn. Zo reageer ik nogal geïrriteerd op de recentelijk ingezette aanvallen op kattenbezitters. Ze zouden hun huisdier thuis moeten houden of er belasting over moeten betalen. De reden zou zijn dat een kat zijn natuurlijke instincten volgt en weleens een vogeltje of een muis doodt. Alsof er al niet voldoende bemoeizuchtige overheidsmaatregelen en belastingen zijn.

Niet iedereen bij EW  is groot dierenliefhebber: Huisdieren? eh… laat maar liever

‘Kattenbezitters’ is natuurlijk ook een geheel verkeerde term. Katten hebben geen eigenaren, zo luidt een gevleugeld gezegde, maar personeel. Het lijkt mij een menselijke plicht hen te dienen en vereren, in dank voor hun verrukkelijke aanwezigheid op aarde. Mijn geloof in een postume beloning voor mijn braafheid is in de loop der jaren afgenomen. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik als ik toch in de hemel beland, tot in eeuwigheid omringd zal worden met zalig spinnende katten.

Rouwverlof voor kattenbezitters is beter dan een belasting

Wat de overheid wel zou kunnen overwegen, is het introduceren van rouwverlof voor de stakkerds die een huisdier hebben verloren. Zelf voelde ik daar ­afgelopen week in elk geval een sterke behoefte aan. Het is schrikbarend hoeveel verdriet je kunt hebben als je een beestje moet laten gaan, zoals de dierenarts ­euthanasie pleegt te omschrijven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.