Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Jerrycan water in de kelder: hoe deze oorlog je langzaam in een prepper verandert

20 april 2022Leestijd: 5 minuten

Preppers vond Gertjan van Schoonhoven altijd maar hysterische mafketels, maar door de oorlog in Oekraïne gaat hij toch een beetje anders naar ze kijken. En naar zijn kelder.

In normale tijden is er geen ruimte in je huis waaraan je zo weinig denkt als de kelder. Je doet er de was, stalt er verfblikken en kerstballen, en wijst één keer per jaar de cv-monteur de weg naar de ketel. Zolang hij droog is, is de kelder de meest onderhouds- en dus aandachtsarme ruimte van het huis. Best handig zo’n kelder. Maar nódig?

Dit jaar is alles anders. In Oekraïne leven halve steden nu al twee maanden in een bedompte schaduw­wereld van metrostations en schuilkelders, de eigen kelder of die van de buurman. Deze dagelijkse blik in de Oekraïense kelderwereld zet je aan het denken. Wat als….? Komt er een moment dat je die onnodige kelder van je opeens heel érg nodig hebt? Voor puur lijfsbehoud?

Onveilig gevoel houdt niet op als je de thermosstaat op 19 graden hebt gezet

Warffum

Lees meer over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Warffum: Hoe de Oekraïense ontheemden het hulp-gen van Warffum aanboorden

Beetje overdreven om zo te denken? In het licht van Marioepol, Boetsja, Charkov en al die andere helse Oekraïense steden: absoluut. Maar toch. Dat is wat die rot­oorlog doet. Die kruipt onder je huid en in je bewustzijn en haalt hardhandig de bezem door het veilige web dat je dacht te hebben gesponnen. En dat onveilige gevoel verdwijnt niet als je de thermostaat op 19 graden hebt gezet. Het onveiligheidsgevoel houdt aan en wordt beetje bij beetje steeds sterker.

Een absurde gedachte is het eigenlijk ook. Je hoeft maar één blik te werpen op de websites van ‘schuilkelders onder je huis’, om te weten dat er veel geld en veel tijd nodig is om van jouw povere keldertje een serieuze atoomvrije schuilkelder te maken. Vergeet het. Die tijd is er niet, dat geld ook niet. Dus met deze kelder zul je het moeten doen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.