Gerry van der List Premium Corner

De PVV-kiezers zijn niet rancuneus, maar bezorgd

25 januari 2022Leestijd: 4 minuten

Het vage begrip ‘rancune’ wordt misbruikt om rechtse partijen zwart te maken. Hierdoor dreigt uit het oog verloren te raken dat zij vaak begrijpelijke klachten en zorgen van een groot deel van het electoraat verwoorden, schrijft Gerry van der List.

Een geleerde, filosofische studie van een VVD-politicus is een zeldzaamheid. Niet alleen daarom trok de verschijning van Het rancuneuze gif in 2012 aandacht. De liberale senator Sybe Schaap ging namelijk tekeer tegen de PVV, een partij waarvan werd gehoopt dat zij het eerste kabinet-Rutte overeind zou houden. De VVD was dan ook niet zo blij met het protestgeluid uit de Eerste Kamer.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Niet heel veel leden van de partij zullen het boek overigens hebben gelezen. Schaap liet in een weinig meeslepende stijl iets te graag merken dat hij het werk van veel dode denkers tot zich had genomen. Maar zijn redeneertrant was vrij simpel. Hij beweerde in feite dat iedereen met wie hij het niet eens was, werd geleid door rancune ofwel wrok ofwel ressentiment. Zelfs de zogeheten klimaatsceptici waren in zijn ogen ‘rancuneus’. Maar het ergst waren voor Schaap duidelijk de aanhangers van de PVV, een populistische partij die boosheid zou exploiteren en daarmee een ernstig gevaar voor de democratie zou vormen.

Geert Wilders zou zich bezondigen aan rancunepolitiek

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.