Arendo Joustra Premium Corner

Een algehele vaccinatieplicht gaat te ver

10 december 2021Leestijd: 3 minuten

Een overheid zou alleen moeten besluiten tot een vaccinatieplicht als elk ander middel om de vaccinatiegraad te verhogen, is benut. Grondrechten als de onaantastbaarheid van het eigen lichaam zijn niet voor alledaagse situaties, maar juist voor als het precair wordt, schrijft Arendo Joustra.

De kracht van een democratie kun je afmeten aan de omgang met minderheden. Hoe volwassener een democratie, hoe meer oog er is voor andersdenkenden. In prille democratieën zie je vaak dat de meerderheid, hoe klein ook, denkt dat ze de baas is, zich alles kan permitteren en zich van minderheden niets hoeft aan te trekken. Hongarije en wellicht Polen zijn actuele voorbeelden in Europa.

Ongevaccineerde minderheid doet beroep op grondwettelijk recht

Vaccinatieplicht

Meer over dit onderwerp: Een vaccinatie verplichten of niet?

Het is van belang dit voor ogen te houden als het gaat om de vaccinatieplicht. Mag een meerderheid haar wil opleggen aan een minderheid die – om zeer uiteenlopende redenen – zich niet wil laten vaccineren? En daarbij een beroep doet op het grondwettelijk recht op onaantastbaarheid van het lichaam. Moet die minderheid niet worden beschermd tegen de almachtige staat?

Maar hoe op te treden als in een crisissituatie een minderheid de meerderheid lijkt te gijzelen? Het kabinet moet immers allerlei ontwrichtende en (vanwege de financiële steun) kostbare maatregelen nemen om de toeloop van coronapatiënten in de zorg te beperken. En van alle ongevaccineerden belandt een veel groter percentage in het ziekenhuis dan van alle gevaccineerden. De conclusie lijkt dan ook gerechtvaardigd dat de zorg (en daarmee de samenleving) wordt ontlast als ongevaccineerden zich massaal en snel laten vaccineren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.