Premium Lock Het nieuwe elan van de VVD: de tassen van de premier dragen

07 december 2021Leestijd: 4 minuten
Mark Rutte en Sophie Hermans. Foto: ANP

De kroonprinses van de VVD maakt vooralsnog geen sterke indruk. Sophie Hermans lijkt te passen in het beeld van een partijleider die zich het liefst omringt met paladijnen van wie hij niets te duchten heeft, schrijft Gerry van der List.

In de pers was duidelijk leedvermaak merkbaar. Journalisten waren nooit zo dol op Halbe Zijlstra en brachten met genoegen verslag uit van de snelle ondergang van de VVD’er als minister van Buitenlandse Zaken die al jokkend in 2018 in zijn eigen zwaard viel. De verdiensten van Zijlstra hebben zij minder goed belicht. Zoals zijn min of meer geslaagde poging als staatssecretaris van Cultuur ingeslapen culturele instellingen door middel van bezuinigingen te dwingen iets beter te kijken naar mogelijkheden om de eigen broek op te houden.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Daarna deed de kroonprins van de VVD als fractievoorzitter in de Tweede Kamer erg zijn best het ‘blauwe profiel’ te bewaken, zoals hij dat zelf noemde. Dat betekende onder meer dat hij af en toe probeerde zijn partijgenoot in het Torentje tot de liberale orde te roepen. Zijlstra was ooit tot de gelederen van de VVD toegetreden uit bewondering voor het eigenzinnige, gedurfde optreden van de vroegere partijleider Frits Bolkestein. En het was in het tweede kabinet-Rutte al vrij duidelijk dat de onrustbarend flexibele premier zo graag aan de macht wilde blijven, dat hij zich weinig gelegen liet liggen aan verkiezingsbeloften en opvattingen en behoeften van zijn rechtse achterban.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw