Roelof Bouwman Premium Corner

Liever minder migranten dan een ingepolderd Markermeer

07 september 2021Leestijd: 3 minuten

Moet de snelle bevolkingsgroei worden opgevangen door het Markermeer in te polderen? Nee, de prijs die Nederland betaalt voor Ruttes opengrenzenbeleid is al hoog genoeg, schrijft Roelof Bouwman.

Een van de Zomergasten van 2021 was rijksbouwmeester Floris Alkemade. Wie heeft gekeken, herinnert zich vast nog zijn eerste fragment: het namaakkasteel dat twintig jaar geleden bij Almere werd gebouwd als trouwlocatie, maar dat is verworden tot een ruïne.

Roelof Bouwman Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

‘Op zichzelf grappig,’ schreef Max Pam een paar dagen later in de Volkskrant. Maar waarom kregen we daarna geen beelden te zien uit Almere zelf?

Dat zullen meer mensen zich hebben afgevraagd. Want er ging zo een prachtige gelegenheid voorbij om te zien wat de rijksbouwmeester er zelf van kan. Het stadshart van Almere – ‘een winkel-, woon- en vertierwijk’ – is immers onder leiding van Alkemade ingericht.

Stedenbouwkundige ramp

Omdat het thema in Zomergasten niet werd aangeroerd, deed Pam het maar:

‘Algemeen wordt het centrum van Almere beschouwd als een stedenbouwkundige ramp. Sinds de inrichting van 2007 is het al aan zijn tweede grootscheepse renovatie toe. Nog vorig jaar gaf Bernard Hulsman in NRC Handelsblad een verwoestende beschrijving van de “Esplanade” die de ontwerpers in gedachten hadden. De Esplanade moest een soort strand worden, of in elk geval een grote vlakte. Gebruikers daarentegen ervoeren de ruimte vooral als “een provocerende leegte”, waar niets te beleven viel. Hoge schotten van groen glas moesten worden opgericht om te voorkomen dat het in het centrum van Almere altijd tocht.’

De poldergrond van Flevoland

Het zal je rijksbouwmeester maar zijn. Of maken we de kwestie nu te smal en te persoonlijk? Feit is dat – naast het centrum van Almere – ook de stadsharten van Lelystad, Dronten, Zeewolde en Emmeloord een allesbehalve florissante reputatie genieten. Kennelijk is de poldergrond van Flevoland – want daar liggen al deze gemeenten – voor onze stedenbouwkundigen een te moeilijke uitdaging gebleken.

Dat lijkt een vaststelling met louter historische betekenis. Maar dat is het wellicht niet.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.