Premium Lock Heksenproces tegen Mark Rutte houdt maar niet op. Ga aan het werk

11 mei 2021Leestijd: 3 minuten
Demissionair premier Mark Rutte (VVD) bij Nieuwsuur, maandag 10 mei. Foto: ANP.

Wat een treurige vertoning maandagavond bij Nieuwsuur, waaraan het programma zelf niets kon doen. Het deed Arendo Joustra een beetje denken aan de schijnprocessen tijdens de Culturele Revolutie in China, eind jaren zestig, begin jaren zeventig. De zogenaamde dader, vaak een brildrager, bekent schuld dat hij ‘burgerlijk’ is, of ‘intellectueel’, en wordt vervolgens verbannen naar het platteland om ‘arbeider’ te worden met de arbeiders en zo te worden ‘heropgevoed’.

Ook Mark Rutte (VVD) bekende maandagavond, vooruitlopend op het debat woensdag in de Tweede Kamer, schuld (‘Ik heb fouten gemaakt’). Hopend op genade van de boze omstanders omarmde hij radicaal de nieuwe orde. Ook hij zou voortaan de andere ‘bestuurscultuur’ dienen, al heeft niemand nog duidelijk gemaakt waaruit die bestaat en of die wel werkt in een land waarin politieke minderheden het met elkaar eens moeten zien te worden.

Lees ook de analyse van Eric Vrijsen: Rutte buigt, maar niet heel diepRutte

Waaruit bestaat de misdaad van Rutte eigenlijk? Hij heeft de afgelopen tien jaar als premier het land bestuurd en ja, dat vergt vaardigheden die weinigen zijn gegeven. Je moet je ego, opvattingen en emoties in bedwang houden, opdat anderen alle ruimte krijgen voor hun ego, opvattingen en emoties. En dit alles om een werkbare meerderheid in het parlement te bewerkstelligen omdat anders het land onbestuurbaar wordt.

Rutte moet hangen als Multatuli’s Barbertje

Is Rutte de aanstichter van deze inmiddels vervloekte bestuurscultuur?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw