Premium Lock Eindelijk wil driehoek Amsterdam drugscriminaliteit hard aanpakken

18 mei 2021Leestijd: 2 minuten
Cocaïnegebruik. Foto: ANP.

Dat de gemeente Amsterdam samen met politie en justitie de drugscriminaliteit in de hoofdstad eindelijk met een ambitieus masterplan hard wil aanpakken, is toe te juichen. Maar het is een illusie dat daarmee de problemen zullen verdwijnen, voorspelt Gerlof Leistra.

Door de lockdown en reisbeperkingen bleven de meeste drugstoeristen noodgedwongen in eigen land, al waren de coffeeshops ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Zodra de toeristen weer massaal mogen komen, zal Amsterdam opnieuw overspoeld raken door jongeren op zoek naar een joint of een pilletje.

Lees ook dit omslagverhaal terug: Is de drugsmaffia nog te verslaan?

De overlast van drugscriminaliteit is de Amsterdamse driehoek – burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie – al jaren een doorn in het oog. De 166 coffeeshops fungeren als een magneet op gebruikers uit binnen- en buitenland. Daarnaast is er een levendige straathandel in cocaïne en andere harddrugs en vechten drugsbendes onderling op straat een machtsstrijd uit op leven en dood.

Ambitie die in eerdere
plannen ontbrak

Het nieuwe masterplan van de driehoek straalt een ambitie uit die in eerdere voorstellen ontbrak.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw