Premium Lock Overheid moet geen valse hoop, maar perspectief bieden

29 maart 2021Leestijd: 3 minuten
V.l.n.r. Hugo de Jonge, Mark Rutte, Kajsa Ollongren en Wopke Hoekstra in Vak K. Foto: ANP.

Tot op heden wees opinieonderzoek uit dat Nederlanders best tevreden waren met de overheid. Maar de vraag is of dat na de toeslagenaffaire, de coronablunders en de recente schandalen aan het Binnenhof nog steeds zo is. Geerten Waling over hoe gezagsdragers het vertrouwen van burgers kunnen (her)winnen.

Een politieke crisis dreigt als een onweersbui, maar de zwartste wolken hangen nog achter de horizon. De verkiezingen zijn naar omstandigheden rustig verlopen, zelfs het systeemvijandige FVD rept met acht zetels niet meer van stembusfraude. Zeventien fracties mogen in de Tweede Kamer hun best gaan doen om de bevolking te vertegenwoordigen. Dat zal best wat gedoe opleveren, maar het is geen slecht teken dat meer kiezersgroepen hun stem horen weerklinken in ’s lands vergaderzaal. Als bestaande partijen nalaten te vernieuwen, dan biedt ons meerpartijenstelsel gelukkig ruimte voor nieuwe partijen, poppetjes en programma’s.

Dat een veelkleurig stemmenpalet een betere volksvertegenwoordiging oplevert, concludeerde ook de staatscommissie Parlementair Stelsel in haar eindrapport Lage drempels, hoge dijken (2018). Daarom waren de wijze heren en dames tegen het geforceerd verlagen van het aantal Kamerfracties door een kiesdrempel. Eerlijke verkiezingen achtten zij cruciaal voor het vertrouwen van kiezers in de democratische rechtsstaat.

Tot op heden zijn Nederlanders best tevreden met de overheid

Een ander bestanddeel van dat vertrouwen is een integer overheidsapparaat, aldus diezelfde commissie. Tot op heden wees opinieonderzoek uit dat Nederlanders best tevreden waren met de overheid, die zij grosso modo betrouwbaar achtten. Maar de vraag is of dat nu, na een jaar aan rommelig coronabeleid en de onthutsende onthullingen over de toeslagenaffaire, nog steeds zo is.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.