Premium Lock Uitspraak Molukse kaping goed nieuws voor alle militairen

25 juli 2018Leestijd: 3 minuten
Advocaat Liesbeth Zegveld na afloop van de uitspraak. Foto: ANP.

Eindelijk duidelijkheid voor de mariniers. Bij het overmeesteren van de Molukse treinkapers in 1977 bij De Punt hebben zij volgens de rechtbank geen onrechtmatig geweld gebruikt. Zij handelden ‘ in het oprechte geloof’ dat de kapers Max Papilaya en Hansina Uktolseja het vuur op hen openden of konden openen. De mariniers hebben deze twee niet standrechtelijk geëxecuteerd, zoals de nabestaanden en hun advocaat Liesbeth Zegveld beweerden. Hun schadeclaim is afgewezen.

Het proces sleepte zich drie jaar lang voort en dat vormde op zich al een belasting voor de oud-militairen die destijds met gevaar voor eigen leven de trein bestormden waarin 9 Molukse gewapende activisten 55 onschuldige mensen drie weken lang gegijzeld hielden. Voor veel oud-militairen waren dit proces en met name de vasthoudendheid van advocate Zegveld een dolkstoot in de rug.

Leek of oud-militairen die trein bestormden in de beklaagdenbank zaten

Ook actieve militairen volgden het proces met argusogen. Weliswaar werden hier geen individuele militairen gedaagd, maar werd de Staat der Nederlanden aansprakelijk gesteld. Toch voelde het of ‘getuige Marinier C2’, ‘getuige Marinier 2D’ en andere destijds jonge jongens die deze levensgevaarlijke klus moesten opknappen als oorlogsmisdadigers in de beklaagdenbank zaten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw