Massale verontwaardiging over detentie Laura sloeg nergens op

14 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Kamran Jebreili/AP/HH

‘Free Laura’, gonsde het in de (sociale) media afgelopen week. Brute Arabieren uit Qatar zouden ten onrechte een 22-jarige Nederlandse vasthouden, alleen omdat zij seks had gehad buiten het huwelijk. Belachelijk! De Telegraaf ging als altijd voorop en gaf traditiegetrouw sneren aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat te weinig zou ondernemen voor het jonge slachtoffer.

Het is een typisch Nederlandse reflex. Landgenoten die in den vreemde in de cel belanden, worden gezien als slachtoffer en kunnen niet schuldig zijn. Want al die buitenlanden hebben maar onzinnige wetten. Bezit van marihuana strafbaar? Belachelijk. Buitenechtelijke seks verboden? Idioot.

Veel Nederlanders denken nog, ondanks aanhoudende waarschuwingen door Buitenlandse Zaken, dat de hele wereld net zo’n tolerant lustoord is als hun woonland. Dus heeft Nederland nog altijd de meeste gevangenen in een buitenlandse cel, gerelateerd aan de bevolkingsomvang. In 2015 verbleven 2.266 Nederlanders in cellen over de grens. Van deze groep heeft een kwart (562) ook een andere nationaliteit. Al deze gedetineerden krijgen volgens de minister consulaire bijstand.

Verbloemen

Laura bleek na enkele dagen media-opwinding iets minder onschuldig dan haar reeënogen deden vermoeden. Ze was met een prostitueevriendin naar Qatar gereisd en zou haar minnaar hebben bestolen toen die weigerde te betalen.

Maandag 13 juni werd bekend dat Laura Qatar mag verlaten. Wel schuldig, maar met slechts een voorwaardelijke straf. Haar moeder deed geen poging meer om dochters lichte zeden te verbloemen en alle kritiek op de diplomatie verstomde. Laura heeft geluk gehad. Tip voor een teksttegeltje boven haar bed: ’s lands wijs, ’s lands eer.