Collega’s roepen Aboutaleb uit tot ‘beste lokale bestuurder’

19 januari 2015Leestijd: 1 minuut
''

Na uitgeroepen te zijn tot Elseviers Nederlander van het Jaar 2014, heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb opnieuw een eretitel te pakken. Hij werd maandag uitgeroepen tot beste lokale bestuurder van Nederland.

Hij behaalde deze nummer-1 positie bij een verkiezing door het magazine Binnenlands Bestuur, waaraan bijna 6000 bestuurders, ambtenaren, een vakjury en lezers van het tijdschrift meededen.

Bestuurders

Voor de verkiezing werden alle lokale bestuurders in Nederland gevraagd collega’s te nomineren. Ruim 1500 bestuurders brachten hun nominaties uit. Nadat de lijst van genomineerden tot stand kwam, kon er een week lang gestemd worden.

Aboutaleb werd zowel door collega-bestuurders het vaakst genomineerd als door de vakjury en het publiek uitverkozen. Tijdens de stemronde kreeg hij 37 procent van de respondenten achter zich.

De tweede plaats was voor de Groningse burgemeester Peter den Oudsten, en de derde voor de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Handen uit de mouwen

Aboutaleb wordt door de respondenten omschreven als een ‘handen-uit-de-mouwen-bestuurder’. Volgens de geënquêteerden ‘snapt’ Aboutaleb zijn eigen stad, weet hij Rotterdam op een ‘resultaatgerichte’ manier te leiden en geeft hij de stad ‘het gezicht die het verdient’.

Vorige week werd Aboutaleb door twitteraars en buitenlandse media geprezen om zijn standvastige optreden in Nieuwsuur. Naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo adviseerde de Rotterdamse burgemeester jihadisten die erover denken om naar Syrië of Irak uit te reizen ‘op te rotten’ en riep hij moslims op de gebeurtenissen expliciet af te keuren.