Waarom is Houten ultieme woon-werkgemeente van Nederland?

25 juni 2014Leestijd: 2 minuten

Houten is tot winnaar gekozen in de categorie ‘wonen en werken’ van het jaarlijkse onderzoek ‘Beste gemeenten’ door Elsevier en Bureau Louter. Waar heeft de gemeente deze uitverkiezing aan te danken?

Houten is een aantrekkelijke woonplaats en heeft een krachtige eigen economie. Inwoners van de ‘vlinderstad’ mogen zich in de handen wrijven met een 22ste plaats op een ranglijst van aantrekkelijkste woongemeenten, plus een 6de plaats als gemeente met een sterke economische positie. Houten is de ultieme gemeente voor wonen en werken.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Beste gemeenten’ door Elsevier en Bureau Louter, dat deze week verschijnt in het weekblad Elsevier en op bestegemeenten.elsevier.nl. Om vast te stellen wat de beste gemeenten voor ‘wonen en werken’ zijn, analyseerde Bureau Louter de uitkomsten in combinatie met het onderzoek Toplocaties dat in mei van dit jaar in Elsevier verscheen.

Werksteden

Inwoners van Houten wonen dus niet alleen prettig, de gemeente kent ook een krachtige eigen economie. De term ‘vlinderstad’ verwijst naar de stedebouwkundige opzet, vanuit de lucht lijkt Houten op een vlinder. Amstelveen en Bunnik zijn de nummers 2 en 3 op de ranglijst, de hoogst scorende steden zijn Zwolle en Amersfoort. Dat zijn dus echte ‘werksteden’ met een hoog wooncomfort.

Drie gemeenten waar de economische kracht het meest overheerst en de woonkwaliteit relatief minder scoort zijn Rotterdam, Tiel en Terneuzen. Het omgekeerde geldt voor Bloemendaal, Leidschendam-Voorburg en Castricum.

Onderzoek

Voor het onderzoek Beste gemeenten zijn alle 403 gemeenten in Nederland vergeleken op 101 punten. Winnaar dit jaar is Rozendaal bij Arnhem.Het jaarlijkse onderzoek Toplocaties door Elsevier en Bureau Louter is gebaseerd op een analyse van de lokale economieën aan de hand van 41 indicatoren. Winnaar is Haarlemmermeer.

In juli verschijnt het achtergrondrapport ‘Waar willen we wonen 2014’ van Bureau Louter, te bestellen via bureaulouter.nl.