Nederlandse steden zijn drugsparadijs van Europa

27 mei 2014Leestijd: 1 minuut

In Amsterdam, Utrecht en Eindhoven wordt in vergelijking met andere Europese steden veel drugs gebruikt. Vooral cocaïne, speed, xtc en cannabis zijn populair.

Dit blijkt uit een onderzoek van het EU-drugsagentschap (EMCDDA).

In het dinsdag uitgebrachte rapport wordt het rioolwater uit 42 steden in 21 landen onder de loep genomen. De genoemde drie Nederlandse steden scoorden in de periode 2011 tot 2013 relatief hoog in het gebruik van cocaïne, speed, xtc en cannabis.

Top drie

De drie Nederlandse steden bezetten zelfs de top drie van steden met het hoogste xtc-gebruik. Bij het onderzoek moet worden opgemerkt dat de grote hoeveelheid mdma in het rioolwater van Eindhoven deels wordt veroorzaakt door drugsafval. Mdma is de werkzame stof in xtc.

Op het gebied van cannabisgebruik staat de Servische stad Novi Sad, bekend van het Exit Festival, op nummer 1. Amsterdam staat op de tweede plaats.

KWR

Het Nederlandse wateronderzoeksinstituut (KWR) heeft meegewerkt aan het onderzoek. Volgens dit instituut belandt alleen in een doorsnee weekend al rond de 8 kilo speed in het riool.

Volgens KWR-onderzoeker Pim de Voogt duidt dit op een groot aantal illegale laboratoria in Nederland: ‘Het kan niet komen door het gebruik alleen’.

Drugsafval van illegale laboratoria komt niet alleen in rioolwater terecht. Ook wordt veel gedumpt in de natuur.