Wat zijn de voorwaarden voor Van der Graafs proefverlof?

20 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Volkert van der Graaf wordt in mei vrijgelaten. Tot die tijd moet hij elke maand een etmaal de gevangenis uit om te wennen aan zijn vrijheid. Wat zijn de voorwaarden waaronder Van der Graaf met proefverlof mag?

Teeven wilde zelf het proefverlof van Van der Graaf blokkeren, maar dat zou alleen kunnen bij ‘nieuwe, sterke aanwijzingen’ dat het verlof zou leiden tot onaanvaardbare risico’s. Omdat dat niet het geval was, heeft de moordenaar van Pim Fortuyn deze maand zijn eerste proefverlof gehad.

De rechters van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vonden dat alle risico’s zouden kunnen worden ondervangen met een aantal maatregelen. Elsevier.nl zet op een rij wat deze maatregelen zijn voor de proefverloven van Van der Graaf.

1. Alle partijen moeten de plaats en tijd geheimhouden

Ook andere informatie over het proefverlof moet zo min mogelijk worden gedeeld. Het is wettelijk niet verplicht om nabestaanden op de hoogte te stellen van het verlof van een moordenaar.

2. Het eerste verlof moest niet te lang duren

De RSJ adviseerde om Van der Graaf voor zijn eerste verlof maximaal 24 uur vrij te laten. De volgende verloven moeten minstens een etmaal duren.

3. Van der Graaf moet een ander verlofadres gebruiken

Eerder was er al een verlofadres opgegeven waar Van der Graaf zou verblijven tijdens zijn eerste dag op vrije voeten. Daar mocht hij echter niet verblijven.

4. Zijn identiteit moest verhuld blijven

Van der Graaf was verplicht om zijn identiteit te verhullen. Of hij daadwerkelijk vermomd op verlof is gegaan, is niet bekend.