Twee Bulgaarse fraudecriminelen uitgeleverd aan Nederland

20 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Twee mannen die ervan worden verdacht Bulgaren te hebben geronseld om onder valse voorwendselen in Nederland toeslagen aan te vragen, zijn 27 december in Bulgarije gearresteerd. Het tweetal is donderdag aan Nederland uitgeleverd.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) aan elsevier.nl.

Bulgarenfraude

Het gaat om twee Bulgaarse mannen van 40 en 42 jaar die in Bulgarije mensen zouden hebben geronseld voor de toeslagenfraude die in Nederland bekend is geworden als Bulgarenfraude. Bulgaarse burgers zouden tegen betaling hun gegevens hebben afgestaan waarmee de criminelen vervolgens aan de slag zijn gegaan.

De twee verdachten doken op in het onderzoek naar de toeslagfraudezaak. Op verzoek van het Nederlandse OM heeft de Bulgaarse politie de mannen gearresteerd. Op 16 januari zijn ze uitgeleverd aan Nederland en een dag later in bewaring gesteld. Ze zullen minimaal twee weken worden vastgehouden.

Geld kwijt

De Belastingdienst heeft 805 boetes uitgedeeld aan frauderende Bulgaren waarvan er slechts 55 zijn voldaan. Volgens staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) is de kans klein dat Nederland nog iets van de onterecht uitgekeerde toeslagen terugziet.

Daar kreeg de VVD’er zelfs vanuit zijn eigen partij kritiek op. VVD-Kamerlid Helma Neppérus zei ‘niet vrolijk te worden’ over de manier waarop de boetes worden geïnd. Ze vindt dat Nederlandse belastingbetalers nu de dupe worden van fouten in het toeslagensysteem.

Europese regels

Weekers verschuilt zich achter het feit dat voor het terugvorderen van huurtoeslag, in tegenstelling tot zorg- of kinderopvangtoeslag, geen Europese regels bestaan die Bulgarije dwingen mee te werken met opsporing van de fraudeurs.

Maar SP-Kamerlid Arnold Merkies merkte op dat Weekers Bulgarije kan aanspreken op zijn ‘redelijkheid’ om mee te werken. Ook vindt hij dat er diplomatieke druk op het land moet worden uitgevoerd.