Schultz moet snelheidsverhoging A10 opnieuw bekijken

17 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De rechtbank in Amsterdam heeft Milieudefensie en de gemeente Amsterdam in het gelijk gesteld over de verhoging van de maximumsnelheid van 80 naar 100 kilometer per uur op de A10-West. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur) moet hier opnieuw naar kijken.

Milieudefensie en Amsterdam willen dat de maximumsnelheid teruggaat naar 80 kilometer per uur.

Rekenmodel

Zij baseren zich op onderzoek van TNO en de GGD dat aantoont dat de hoeveelheid stikstofdioxide in de buurt van de weg drie tot vijf keer zo hoog is als het rekenmodel van het ministerie aantoont. Volgens de rechter is het onderzoek van het ministerie onvolledig geweest.

Bovendien is het volgens de rechter niet bewezen dat de hogere snelheid de verkeersdoorstroming bevordert. Schultz krijgt zes weken de tijd om met een nieuwe beslissing te komen.

Winst

Advocaat Phon van den Biesen van Milieudefensie zegt dat het besluit van de rechtbank in Amsterdam ‘pure winst’ is. Hij vindt het wel jammer dat de snelheidsverhoging op de A12 bij Voorburg niet wordt teruggedraaid.

Volgens Milieudefensie kon er gesproken worden van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. De rechtbank zag dit anders. Of Schultz tegen de uitspraak in hoger beroep gaat, is nog niet duidelijk. De minister zal de uitspraak eerst bestuderen.