OM: illegaal Schipholbrand geen recht op schadevergoeding

14 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De uitgezette Libische asielzoeker Ahmed al-Jeballi die jarenlang werd vervolgd voor zijn rol in de Schipholbrand heeft geen recht op een schadevergoeding. Het Openbaar Ministerie (OM) had serieuze verdenkingen tegen de illegaal en mocht hem daarom in detentie houden.

Dat betoogde de advocaat-generaal van het OM dinsdag bij de raadkamer van het gerechtshof in Den Haag.

Sigarettenpeuk

De advocaat-generaal wees erop dat al-Jeballi nota bene zelf heeft bijgedragen aan de verdenking tegen hem. Zo heeft hij meerdere keren bekend in de nacht van de brand een sigarettenpeuk te hebben weggeschoten in de richting van het voeteneind van zijn bed.

Het OM verweet hem daarom op zijn minst onvoorzichtigheid en oordeelde dat de Libiër schuld had aan de brand.

Dit werd door het gerechtshof tegengesproken. De raadsheren van het hof meenden dat de illegaal niet kon weten dat hij een brand kon veroorzaken door zijn sigarettenpeuk weg te schieten. Dat het tot een fatale brand kwam, was eerder de oorzaak van de slechte veiligheidsvoorzieningen in het cellencomplex en kon de Libiër niet worden verweten.

Hoge schadevergoeding

Omdat al-Jeballi in eerste aanleg wel werd veroordeeld en jaren heeft vastgezeten, eist hij een schadevergoeding van 663.700 euro. Dat is hoger dan normaal, maar advocaat Raymond Frijns vindt dat zijn cliënt daar recht op heeft omdat hij langdurig in een isoleercel zat en dagelijks werd onderworpen aan controles op en in het lichaam.

Justitie vindt zowel de hechtenis als de bijkomende dwangmaatregelen ‘gerechtvaardigd’ en wijst een schadevergoeding van de hand. Het hof doet op 25 februari uitspraak.