Mexicaanse maffiabaas gearresteerd op Schiphol

04 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Een Mexicaanse maffiabaas is maandag gearresteerd op luchthaven Schiphol. Het zou gaan om de ‘Miltvuurchinees’, die een gevaarlijke groep huurmoordenaars leidt.

De Koninklijke Marechaussee bevestigt dat een 33-jarige veelgezochte Mexicaan op verzoek van de Verenigde Staten is aangehouden, maar noemt geen naam. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft in een verklaring laten weten dat het om Jose Rodrigo Arechiga Gamboa gaat.

Miltvuur Chinees

Arechiga Gamboa, in Mexico ‘El Antrax Chino’ (de Miltvuurchinees) genoemd, leidt de bende Los Antrax, die moorden pleegt voor Ismael Zambada García, een topman van het Sinaloa-drugskartel.

De Mexicaan reisde onder een valse naam en werd na een KLM-vlucht uit Mexico bij de gate aangehouden door de marechaussee, omdat hij de Verenigde Staten een internationaal aanhoudingsverzoek voor hem hadden uitgegeven vanwege drugsmisdaden in de Verenigde Staten.

Als minister Ivo Opstelten (VVD, Justitie) het toelaat, wordt hij aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Hij zal nog zeker zestig dagen in een Nederlandse cel vastzitten.