Automobilisten verliezen rijbewijs door weigerende psychiaters

10 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Duizenden automobilisten dreigen hun rijbewijs kwijt te raken, omdat zij niet medisch kunnen worden gekeurd. Een groot aantal psychiaters weigert nog langer automobilisten te onderzoeken of zij nog wel geschikt zijn om achter het stuur te kruipen.

Die weigering is het gevolg van een flinke verlaging van de maximale vergoeding voor het onderzoek van psychiaters, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Medische keuring

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stuurt jaarlijks zo’n 75.000 personen naar een specialist stuurt voor een medische keuring. 8.000 daarvan moeten door een psychiater worden onderzocht – het merendeel (zo’n 5.000) vanwege rijden onder invloed van alcohol of drugs, de rest wegens medische redenen zoals adhd, schrijft de krant.

Het CBR zegt overstelpt te worden met telefoontjes van verontruste chauffeurs die geen afspraak kunnen maken bij de psychiaters voor hun verplichte (her)keuring. Hierdoor lopen zij de kans dat ze niet op tijd het rijbewijs kunnen vernieuwen en niet meer mogen rijden.