Amsterdammer (40) verdacht van misbruik 400 kinderen via webcam

10 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een veertigjarige man uit Amsterdam van grootschalig kindermisbruik via de webcam. De verdachte, Michel S., zou meer dan 400 jongens en meisjes in chatrooms hebben geprobeerd aan te zetten tot seksuele handelingen.

De man zit al ruim een halfjaar vast. Dat heeft het OM vrijdag laten weten tijdens een voorbereidende zitting voor de zedenzaak bij de rechtbank in Amsterdam.

Chatsites

S. begaf zich volgens het OM onder verschillende schuilnamen in chatrooms. Hij probeerde kinderen over te halen tot seksuele handelingen en dreigde de beelden ervan op internet te zetten of door te spelen aan familieleden of bekenden van de slachtoffers. De man heeft voor zover bekend geen pornografische beelden verspreid.

De meeste slachtoffers waren tussen de twaalf en veertien jaar oud.

Geen fysieke ontmoetingen

De politie onderzocht de zaak sinds 2012, na een eerste melding over het misbruik. In april vorig jaar werden de woning en computer van S. doorzocht. Het onderzoek gebeurt in Nederland, België, Spanje en de Verenigde Staten.

De politie en het OM hebben 56 slachtoffers van S. weten te identificeren en gaan ervan uit dat de zaak qua omvang ongeveer even groot is als die van pedofiel Frank R. uit Cuijk. De Amsterdammer S. zou zich alleen aan misbruik via internet schuldig hebben gemaakt, in één geval probeerde hij een jongen over te halen tot een fysieke ontmoeting.