Zorgfraude zeer eenvoudig, verzekeraars controleren niet

19 december 2013Leestijd: 2 minuten

Wie wil frauderen met vergoedingen voor wel of niet gebruikte zorg, hoeft geen door de wol geverfde sjoemelaar te zijn. Zorgfraude is kinderlijk eenvoudig en verzekeraars controleren er nauwelijks op.

Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Kroon voor baby’s

Uit het rapport blijkt dat slechts drie van de elf onderzochte verzekeraars een voldoende scoren op fraude-opsporing en – controle.

Zo kan het gebeuren dat er op papier behandelingen worden gedaan die in werkelijkheid nooit kunnen zijn uitgevoerd. Te denken valt bijvoorbeeld aan een wortelkanaalbehandelingen bij een baby of het trekken van tientallen tanden bij dezelfde patiënt.

Spookzorg

Maar deze vorm van ‘spookzorg’ is niet de enige manier. Zorgaanbieders kunnen heel eenvoudig onverzekerde zorg declareren als verzekerde zorg. Deze vorm van fraude is vaak zowel voor de aanbieder als de patiënt lucratief.

Ook komt het voor dat aanbieders geleverde zorg dubbel claimen. Dit gebeurt vaak gewoon bij dezelfde zorgverzekeraar die dit met een eenvoudige check kan opsporen. Maar volgens de NZa gebeurt dit lang niet altijd.

Geschrokken

Soms laten aanbieders patiënten betalen voor zorg die in feite gewoon gedekt is. Zo draait de patiënt op voor kosten die de aanbieder vervolgens gewoon declareert. Ook gebeurt het soms dat zorgaanbieders meer zorg leveren dan noodzakelijk, wel of niet in overleg met de patiënt.

De Zorgautoriteit zegt geschrokken te zijn van het gemak waarmee aanbieders en patiënten wegkomen met frauduleus gedrag. De NZa spoort de minister aan privacyregels te veranderen zodat controle van verzekeraars gemakkelijker wordt gemaakt. Maar de meeste misstanden zijn ook met de huidige regels via eenvoudige data-analyse op te sporen.