Storm teistert West-Europa in aanloop naar Kerst

24 december 2013Leestijd: 2 minuten

Ook in de aanloop naar de Kerstdagen heeft Nederland te maken met stormachtig weer. Vooral langs de kustgebieden passeert er een zuiderstorm.

Boven het IJsselmeer en Friesland worden er zware windstoten verwacht van ongeveer 90 kilometer per uur, waarschuwt het KNMI dinsdag.

Het KNMI gaf eerder al code geel af in verband met gevaarlijk weer. In het waddengebied en vlak aan zee kunnen de windstoten oplopen tot 100 kilometer per uur. Aan het einde van de ochtend neemt de wind af en verdwijnen de windstoten, en een lichte temperatuur van ongeveer 11 graden.

Schade

Door het weer is dinsdagochtend een deel van het dak van een dubbeldekker afgewaaid op de A8 van Amsterdam richting Zaandam bij Westzaan. De weg werd in korte tijd in beide richtingen afgesloten, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID).

Ook zorgde de harde wind voor een ‘onveilige situatie’ bij het het Philips Stadion, liet de brandweer weten. Een aantal platen is van het stadion in Eindhoven losgewaaid.

Enkele vluchten op Schiphol hebben lichte vertraging opgelopen, maar de weersomstandigheden leiden niet tot grote problemen. Volgens een woordvoerder waait de wind uit een voor de luchthaven gunstige richting, namelijk het zuiden. Daarom heeft de storm een minimale invloed op het opstijgen en landen van de toestellen.

Buitenland

Frankrijk en Groot-Brittannië ondervinden nog veel overlast door het weer. In het zuiden van Groot-Brittannië zitten 100.000 Britten zonder stroom als gevolg van de storm die West-Europa Teistert. Het noodweer heeft het openbare netwerk lamgelegd, twee Britten kwamen om het leven door de storm.

Ook 240.000 Fransen moeten het zonder stroom doen, bijna allemaal in Bretagne (de westkust). De storm eiste van twee Fransen het leven. Een Russische zeeman en een 12-jarig kind.