Staat praat met nabestaanden Srebrenica over schadevergoeding

22 december 2013Leestijd: 1 minuut

De nabestaanden van de drie moslimmannen die in 1995 van de compound van Dutchbat in Srebrenica werden gestuurd, krijgen een schadevergoeding. De overheid is daar over met de nabestaanden in gesprek.

Dat bevestigen advocaat Liesbeth Zegveld en het ministerie van Defensie zondag.

Verantwoordelijk

Over de inhoud van de gesprekken doen beide partijen geen uitspraken. Een schadevergoeding lag in de lijn der verwachtingen nadat de Hoge Raad Nederland in september definitief mede-verantwoordelijk stelde voor de dood van de drie mannen.

De vader en de broer van Dutchbat-tolk Hasan Nuhanovic en elektricien Rizo Mustafic werden in 1995 van de compound gestuurd terwijl de Nederlandse militairen wisten dat er etnische zuiveringen aan de gang waren. De drie mannen werden door het Bosnisch-Servische leger vermoord.

Schuld

De Nederlandse staat verweerde zich tot aan de Hoge Raad maar moest uiteindelijk toch schuld erkennen. Na het arrest van de Hoge Raad verklaarden de nabestaanden dat het ze niet om een schadevergoeding te doen was. ‘Er is geen schadebedrag dat in de buurt komt bij het belang van de uitspraak,’ zegt advocaat Zegveld nu ook.

Maar ze onderstreept wel dat het bedrag ‘recht moet doen aan de ernst van de zaak’. ‘Mijn cliënten mogen niet weer het gevoel krijgen te worden afgescheept.’