Gebrekkig toezicht van KWF op projecten Alpe d’Huzes

11 december 2013Leestijd: 1 minuut

Tussen KWF Kankerbestrijding en Alpe d’Huzes was onenigheid over de besteding van 50 miljoen euro die is ingezameld bij de jaarlijkse fietstocht. Alpe d’Huzes heeft het overleg met KWF stopgezet.

Televisieprogramma Nieuwsuur meldt woensdag dat er sprake is van een hoogoplopend conflict, maar in gezamenlijke verklaring ontkennen beide organisaties dit.

Toezicht

De afgelopen zeven jaar is met Alpe d’Huzes ruim 100 miljoen euro ingezameld, waarvan de helft ligt te wachten op een bestemming. Alpe d’Huzes zou ontevreden zijn over het toezicht van KWF op de besteding van het geld.

KWF Kankerbestrijding heeft ‘te lang de situatie van gebrekkig toezicht laten bestaan’, erkent de organisatie in een aparte verklaring. Ook heeft KWF ingestemd met beheerconstructies die ‘minder wenselijk’ waren.

Onderzoek

In 2011 heeft KWF 3 miljoen euro uit de pot van Alpe d’Huzes gegeven aan Ispire2Live, bericht Nieuwsuur. Dit terwijl het geld dat met de fietstocht wordt opgehaald, bedoeld is voor wetenschappelijk onderzoek.

Dit jaar is er pas 200.000 euro besteed aan onderzoek. Wel is er minstens 686.000 euro aan managementsfees, reis- en verblijfskosten gedeclareerd door drie niet-wetenschappers, blijkt uit onderzoek van de actualiteitenrubriek.

KWF zegt het toezicht op vijf specifieke projecten, onder meer de stichting Inspire2Live die in de zomer in opspraak raakte, te gaan verbeteren om te voorkomen dat ze ‘onvoldoende resultaten opleveren’.