Excuses Telegraaf en politicus na Mandela-blunders

06 december 2013Leestijd: 2 minuten

Dagblad De Telegraaf heeft excuses gemaakt voor een bericht op de website waarin het overlijden van Nelson Mandela werd gelinkt aan het einde van het Sinterklaasfeest en Zwarte Piet. Ook GroenLinks-politicus John de Laet moest door het stof nadat hij Mandela vergeleek met de ‘hoofdpiet’.

‘Niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland wordt gereageerd op de dood van Nelson Mandela, die nota bene op Sinterklaasavond (mét Zwarte Piet) is overleden,’ schreef De Telegraaf vrijdagmorgen op haar website.

De hoofdredactie verklaart: ‘Dit had nooit mogen gebeuren. Onze excuses daarvoor. Het betreft hier een flauwe grap, die nooit gepubliceerd had mogen worden. Het leert ons weer dat het nooit gepast is om tijdens ons journalistieke werk grappen te maken rondom treurige onderwerpen als het overlijden van mensen.’

Ook GroenLinks-bestuurder in Amsterdam-West, John de Laet, heeft er na vrijdag een groot aantal vijanden bij. De GroenLinkser gebruikte Twitter om het volgende bericht de wereld in te sturen:

Het leverde De Laet woedende reacties op. De bestuurder heeft via hetzelfde medium zijn excuses gemaakt: