Ex-man van Robert Mikelsons vrijgelaten en naar kliniek gebracht

06 december 2013Leestijd: 2 minuten

De ex-man van de Letse kindermisbruiker Robert Mikelsons, Richard van O., is vrijgelaten en naar een kliniek overgebracht. Van O. zal nu een aantal maanden in die kliniek worden geobserveerd. Naar welke kliniek hij is overgebracht, is niet bekendgemaakt.

Tijdens die periode wordt er een plan van aanpak voor zijn behandeling gemaakt, zegt zijn advocaat Erik van Kregten vrijdag. Van O. heeft tweederde van zijn gevangenisstraf uitgezeten en mocht zijn cel verlaten wegens goed gedrag.

Enkelverband

Na deze periode krijgt Van O. meer vrijheden en zal hij door heel Nederland mogen reizen, behalve in Amsterdam en omgeving. Om dit te controleren, krijgt Van O. een enkelband om.

Ook zal hij zich houden aan een contactverbod met de slachtoffers en ouders in de Amsterdamse zedenzaak, volgens Van Kregten.

Behandeling

De behandeling van Richard van O. duurt volgens zijn advocaat niet langer dan zijn proeftijd voor zijn vrijlating. Die zal vanaf nu nog 1,5 jaar duren. ‘Daarna kan hij gaan en staan waar hij wil,’ legt de advocaat uit.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem eerder dit jaar tot 4,5 jaar cel, na een eis van 12 jaar. Hij kreeg die straf voor ontucht met een 15-jarige jongen en voor het gelegenheid geven aan Mikelsons een zeer jong kind te misbruiken.

Zijn toenmalige man Robert Mikelsons kreeg 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken van tientallen (zeer) jonge kinderen. In oktober werd bekend dat het huwelijk tussen de twee is gestrand en dat Van O. afstand wilde nemen van Mikelsons