Timmermans leest Angola de les: ‘Blijf van journalisten af’

25 november 2013Leestijd: 2 minuten

Nederland krijgt naar aanleiding van de mishandeling van PowNews-verslaggever Danny Ghosen bezoek van de hoogste ambtenaar van het Angolese ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘Je blijft in dit land met je fikken van journalisten af,’ zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag tegen PowNews. ‘Geweld tegen journalisten tolereer ik niet.’

Medewerker

De mishandeling van Ghosen woensdag was niet, zoals eerder werd aangenomen, het werk van een Angelose diplomaat, maar van een niet-diplomatieke medewerker van de ambassade.

Dat betekende dat de behandeling van de zaak niet meer in handen was van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar aan de politie werd overgedragen.

De Angolese ambassadeur Luis José De Almeida bleef zich echter maar met de zaak bemoeien. Dit weekeinde sprak hij bijvoorbeeld tegen ooit excuses te hebben aangeboden aan PowNed-directeur Dominique Weesie voor de vechtpartij.

Sterker, de ambassadeur wilde zélf excuses van PowNews voor het voorval. Eerder deed hij al aangifte tegen Ghosen wegens ‘huisvredebreuk‘.Timmermans vindt dat de ‘omgekeerde wereld’.

Foutparkeren

Ghosen werd woensdagmiddag afgetuigd door een medewerker van de Angolese ambassade op het Lange Voorhout in Den Haag. De verslaggever was op dat moment bezig met een item over foutparkerende diplomaten.

Toen hij voor de ambassade van Angola vier voertuigen met CD-kentekenplaat – CD staat voor Corps Diplomatique (Diplomatiek Korps) – fout geparkeerd zag staan, confronteerde hij enkele diplomaten en de medewerker zonder diplomatieke status met hun gedrag.

Die werden daarop zo boos, dat zij besloten de verslaggever te lijf te gaan. Gevolg: een gescheurde lip, losse tand, gekneusde kaak en een lichte hersenschudding.