‘Artis moet zwervende reptielen in Amsterdam opvangen’

25 november 2013Leestijd: 1 minuut

Amsterdamse zwerfreptielen moeten worden opgevangen door dierentuin Artis. De Partij voor de Dieren vindt dat Artis de dakloze reptielen moet opvangen nu reptielenopvang Zwanenburg de deuren vermoedelijk moet sluiten.

Jaarlijks worden ongeveer zestig reptielen gevonden in Amsterdam, vaak zijn ze ontsnapt en is de eigenaar niet meer te achterhalen. De Partij voor de Dieren vindt het vanzelfsprekend dat Artis de taak van de opvang op zich neemt, dat meldt Het Parool maandag.

Subsidie

Normaal worden deze reptielen opgevangen in Zwanenburg, maar door geldnood zal die opvanglocatie mogelijk de deuren moeten sluiten. De Partij voor de Dieren diende vorig jaar al een motie in om zwerfreptielen in Artis te laten opvangen.

De dierentuin beschikt over de juiste kennis en specialisatie die nodig is om de reptielen goed te verzorgen. De partij vindt Artis daarom ‘het beste alternatief’.

Win-Win

Volgens fractievoorzitter Johnas van Lammeren vallen de kosten voor de opvang in het niet bij de 5,5 miljoen euro subsidie die de dierentuin jaarlijks van de gemeente Amsterdam ontvangt.

Van Lammeren spreekt van een win-win situatie: ‘Door de opvang van zwerfreptielen in Artis hoeft de dierentuin ook minder nieuwe dieren, bijvoorbeeld slangen, aan te schaffen.’

Dierentuin Artis liet in een reactie aan AT5 weten dit plan niet te zien zitten. Artis raadt het houden van reptielen sterk af en de dierentuin denkt dat mensen hun dier makkelijker in Artis achter zullen laten als zij de functie van opvang op zich neemt.