Steeds meer grootverdieners onder Amsterdamse ambtenaren

08 juni 2013Leestijd: 2 minuten

Steeds meer ambtenaren van de gemeente Amsterdam verdienen een salaris boven de wethoudersnorm van 154.000 euro. Dertien ambtenaren zijn in 2012 meer gaan verdienen dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit cijfers die wethouder Eric van der Burg (Personeel, VVD) heeft gepresenteerd, meldt het Parool.

Opslag

In 2012 hebben dertien ambtenaren opslag gekregen waarna zij boven de grens van 154.000 euro uitkwamen. Daarnaast zijn nu ook stadsdeelsecretarissen opgenomen in de lijst. Drie van hen zitten al geruime tijd boven die norm.

De topman van vervoersbedrijf GVB Bart Schmeink verdient ook meer dan anderhalve ton per jaar, maar hij werd niet in de lijst opgenomen omdat het GVB werd verzelfstandigd.

Ontsteld

De Amsterdamse gemeenteraad reageerde ontsteld op de buitensporige salarissen. ‘Zo’n wethoudersnorm heeft alleen zin als we die ook handhaven,’ zei PvdA-raadslid Jeffrey Prins geïrriteerd. Het steekt het raadslid dat topambtenaren meer gaan verdienen terwijl gewone ambtenaren op een nullijn worden gehouden of zelfs worden ontslagen.

Ook CDA-raadslid Lex van Drooge reageerde boos. ‘Wij willen geen graaiers,’ zei de CDA’er die vooral verbaasd was over de honderdduizenden euro’s belastinggeld die naar de drie stadsdeelsecretarissen worden overgemaakt.

Royale werkgever

Adviesbureau Berenschot waarschuwde vorig jaar al dat de gemeente Amsterdam niet op een dubbeltje kijkt als het om ambtenarensalarissen gaat. Een topambtenaar kost in Amsterdam gemiddeld 7.900 euro per inwoner. In Rotterdam is dat 6.400 euro en in Den Haag en Utrecht ongeveer 4.400 euro.

Ook zijn de Amsterdamse ambtenaren veruit in de meerderheid. Grote gemeenten hebben gemiddeld elf ambtenaren per duizend inwoners. In Amsterdam zijn dat er negentien, terwijl de gemeente Amsterdam in oppervlakte kleiner is dan Rotterdam.