‘Betutteling en regelzucht overheid beperkt gemeenten’

05 juni 2013Leestijd: 1 minuut

Gemeenten die willen vernieuwen, worden belemmerd door ‘betutteling en regelzucht’ uit Den Haag. Dat zegt voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag op het jaarcongres in Zwolle.

Gemeenten moeten vernieuwen vanwege forse bezuinigingen. Het Gemeentefonds werd al gekort met 350 miljoen euro en een nieuwe korting van 200 miljoen euro lijkt eraan te komen.

Ook op andere terreinen krijgen de regionale overheden honderden miljoenen euro’s minder. Gemeenten moeten daardoor anders en goedkoper gaan werken, maar stuiten op nieuwe regels.

Bijstand

‘Zoals de verplichting om opnieuw een ellenlange intake te houden als een bijstandsgerechtigde na een maand betaald werk opnieuw een uitkering moet aanvragen. Regelgeving die zowel de burger als de gemeente bijna meer kost aan ergernis en tijd, dan het opbrengt aan arbeid,’ zei Jorritsma.

Volgens haar maakt de rijksoverheid weinig haast om deze barrières te slechten. ‘Het is bijzonder zorgwekkend dat daarnaast departementen hun bezuinigingen proberen af te wentelen op de gemeenten, zoals de kosten van processen-verbaal voor overlast en de vorming van regionale meldkamers,’ aldus Jorritsma.

Uitbrander

Gemeenten proberen de financiën op orde te krijgen. Als ze de onroerendezaakbelasting verhogen, ‘krijgen ze een uitbrander van de minister’.

Jorritsma wil dat het Rijk gemeenten de ruimte geeft om te vernieuwen. De VNG wil tevens meepraten over beslissingen die hierover door de ministeries worden genomen.