Alpe d’Huzes reageert: wij smijten geen geld over de balk

06 juni 2013Leestijd: 2 minuten

De eisen van de stichting Alpe d’Huzes om geld te verstrekken aan kankeronderzoek zijn streng omdat het geld op een nuttige manier moet worden gebruikt. Hierdoor zitten inderdaad nog enkele gedoneerde miljoenen in de beoordelingsfase.

‘Het laatste wat wij willen is geld over de balk smijten,’ zegt voorzitter Johan de Waal van de stichting Alpe d’Huzes over de telefoon vanuit Frankrijk tegen elsevier.nl. ‘Het geld moet direct bij de patiënt terechtkomen,’ zegt De Waal. ‘We storten het bij elkaar gefietste geld in ieder geval niet rechtstreeks in de windzakken van pharmaceuten, daar pas ik voor.’

Kritiek

In Nederland is kritiek ontstaan op de stichting nadat Het Financieele Dagblad donderdag meldde dat ongeveer de helft van de opgehaalde miljoenen nog ongebruikt op de bank staat.

Volgens De Waal liggen de zaken anders. ‘Doordat er 21 miljoen euro gereserveerd staat en 3,4 miljoen onder beoordeling is, is het restbedrag feitelijk maar 5 miljoen euro,’ zegt De Waal.

Procedures

In het FD-artikel klagen onderzoekers over de ingewikkelde procedures die het bijna onmogelijk zouden maken om geld van de stichting te krijgen. Ook zouden bedrijven geen aanspraak maken op de gelden.

‘We hanteren inderdaad scherpe regels,’ zegt De Waal,’ maar diegenen die klagen zijn de pharmaceuten met winstbejag.’ Het is niet zo dat de stichting in principe niet aan bedrijven geeft, ‘maar het bedrijf moet wel een filosofie hebben die op de onze aansluit.’

Alpe d’Huez

Dit jaar beklimmen vrijwilligers voor het achtste jaar op rij de van de Tour de France bekende alpencol Alpe d’Huez.

In de afgelopen jaren werd al zeker 75 miljoen euro bij elkaar gefietst.