Utrecht onderzoekt arrestatie antimonarchist

31 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De gemeente Utrecht gaat de aanhouding van een 29-jarige demonstrant tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima onderzoeken. Het is de tweede keer dat agenten ten onrechte een demonstrant oppakken.

Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht zegt dat er sprake is van een menselijke fout. Hij laat weten dat hij het incident betreurt.

Politie

De politie heeft al excuses aangeboden voor de actie. D66, GroenLinks en de PvdA in de Utrechtse gemeenteraad geen goed woord over voor de politie.

In een reactie laat de politie weten het ‘vooralsnog onbegrijpelijk te vinden’ dat er ondanks de grote aandacht die er bij hen is voor de vrijheid van meningsuiting en recht van demonstratie dit ‘onvoldoende heeft doorgewerkt in het optreden in deze situatie’.

Inhuldiging

De demonstrant protesteerde toen het koninklijk paar door de Kanaalstraat liep. Hij hield een bord omhoog met de tekst ‘weg met de monarchie’. In januari pakten agenten in Utrecht demonstrant Joanna op. Tijdens de Inhuldiging van Willem-Alexander werd zij opnieuw opgepakt op de Dam in Amsterdam.

Ondanks de eerdere arrestaties spreekt minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) van een incident. Dit was een ‘verkeerde beweging’ die hij betreurt.