Tommy Wieringa wint Libris Literatuurprijs 2013

06 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Schrijver Tommy Wieringa heeft met zijn boek Dit zijn de Namen de Libris Literatuurprijs 2013 gewonnen. De jury prees Wieringa voor zijn ‘donkere en tegelijk lichte roman’.

Wieringa kreeg de prijs maandagavond uitgereikt in het Amstel Hotel in Amsterdam uit handen van juryvoorzitter Clairy Polak.

Bravoure

Polak zei dat Dit zijn de namen de prijs heeft verdiend vanwege de ‘stilistische bravoure, filosofische diepgang en aforistische kracht gepaard gaande met een hecht getimmerde compositie.’

De jury sprak van ‘een donkere roman over migratie en godsdienst die tegelijk licht is, want gemaakt van lenige, sierlijke taal.’

Vluchtelingen

Het boek verhaalt over een groep vluchtelingen die op de steppe voor onrust zorgt. Commissaris Pontus Beg laat de illegalen oppakken. Door zich te verdiepen in de geschiedenis van de vluchtelingen ontrafelt hij langzaam het verhaal van zijn eigen afkomst.

Ook de ontmoeting met een oude rabbijn leert hem de waarheid over zichzelf. Tommy Wieringa heeft naast eeuwige roem een bedrag uitgekeerd gekregen van 50.000 euro.