Tegenstrijdige verklaringen in zaak overleden grensrechter

30 mei 2013Leestijd: 2 minuten

De zeven minderjarigen en de 51-jarige vader El-Hassan D. verantwoorden zich donderdag in de rechtbank van Lelystad voor de mishandeling van de om het leven gekomen grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De verdachten ontkennen, beschuldigen elkaar of beroepen zich op het zwijgrecht.

Daveryon B. (15) zegt alleen met de keeper van tegenstander Buitenboys te hebben gevochten. De meeste getuigenverklaringen ondersteunen zijn verklaring, maar enkelen scharen hem wel bij het groepje dat de grensrechter te lijf ging.

Zwijgrecht

Fady F. (16) beroept zich op zijn zwijgrecht en geeft geen antwoord op vragen. Op zijn schoen is DNA van de grensrechter aangetroffen en meerdere getuigen zeggen dat hij Nieuwenhuizen te lijf ging.

Mohamed K. (18) beroept zich telkens op zijn zwijgrecht en vindt het ‘te moeilijk’ om de gebeurtenissen te verklaren voor de rechtbank. K. was volgens de zoon van Nieuwenhuizen een van de personen die de grensrechter heeft geschopt.

Ibrahim C. (16) beroept zich ook op zijn zwijgrecht. Getuigen verklaren dat hij Nieuwenhuizen onderuithaalde en een trap in het gezicht gaf.

Tegen de schouder

Yassin D. (16) geeft als enige toe dat hij Nieuwenhuizen schopte, maar dat dit tegen zijn schouder was. Meerdere getuigen zeggen dat D. behoorlijk door het lint ging en de grensrechter tegen het hoofd schopte.

Souffian B. (17) beschuldigt alleen zijn teamgenoten en zegt zelf niets gedaan te hebben, omdat zijn vader hem tegenhield. Hij is niet te zien op foto’s van de vechtpartij, maar wordt door getuigen wel degelijk aangewezen als een van de geweldsplegers.

Tegen geweld

El-Hassan D. (51) ontkent dat hij een kopstoot uitdeelde aan de grensrechter. Hij zegt dat hij tegen geweld is en de jongens juist probeerde te kalmeren. D. zegt dat Souffian B. en diens vader hem beschuldigen, omdat hij B. vaak aansprak op zijn gedrag.

Othman K. (16) zegt zelf dat hij wegliep toen het gevecht begon, maar op een foto is te zien dat hij naast de grensrechter stond toen hij op de grond lag. Meerdere getuigen herkennen hem als de speler die grensrechter Nieuwenhuizen schopte.

De rechtszaak rondom de overleden grensrechter duurt in totaal vijf dagen. Nadat de feiten zijn behandeld, komen de nabestaanden van Nieuwenhuizen aan het woord. Advocaat Yehudi Moszkowicz eiste donderdag een schadevergoeding van minstens 325.000 euro.