Politie: macht niet uit handen gegeven in Schilderswijk

19 mei 2013Leestijd: 2 minuten

De politie zegt de macht in de Haagse Schilderswijk ‘absoluut niet’ te hebben verloren. ‘Wij zijn passievol met deze wijk bezig en wij laten ons in deze wijk nooit wegsturen.’

Dat zegt bureauchef Michel de Roos, van het politiebureau De Heemstraat in Den Haag waaronder de buurt ‘De Vergeten Driehoek’ valt, tegen Omroep West.

Jeugdbende

In De Vergeten Driehoek zouden niet-moslims en gematigde moslims worden aangesproken op hun gedrag dat volgens de orthodoxe moslimleer niet toelaatbaar is. In het artikel in dagblad Trouw stond ook dat de politie bij een incident zou zijn gemaand weg te gaan omdat de bewoners het zelf zouden oplossen.

De Roos zegt dat dat niet is gebeurd en dat de politie de afgelopen jaren juist meer grip heeft gekregen op het gebied. In een gesprek met gemeenteraadsleden die poolshoogte kwamen nemen, zegt de chef dat er een aantal jaar geleden een criminele jeugdbende in de wijk actief was.

De politie heeft er alles aan gedaan om de jongeren te ‘onthelden’. Zo is van een bendelid zijn peperdure auto afgepakt.

Wiet

Ook is er een buurt interventie team gekomen, samengesteld door inwoners van de wijk met verschillende achtergronden. ‘En die spreken jongeren aan. Maar wel vanuit hun eigen normen en waarden. Is dat dan sharia-politie? Absoluut niet!’ zegt De Roos.

Het zou volgens de chef kunnen gaan om het roken van wiet en drinken van alcohol op straat. Dat is verboden op straat omdat het gebied valt onder het stadsdeel centrum.